Autocue lezen moeilijk? Niet met deze 10 fantastische tips!

Autocue lezen moeilijk? Niet met deze 10 fantastische tips!

Wanneer je ooit een boodschap voor de camera hebt moeten verkondigen dan weet je hoe enorm lastig het kan zijn om dit perfect te doen. Er gaat veel tijd zitten in het uit je hoofd leren van de boodschap om het vervolgens telkens nét niet helemaal lekker op camera te vertellen.

Daarom vind ik de autocue zo’n waardevol hulpmiddel, voor zowel in de studio als op locatie. Met een autocue weet je zeker dat de juiste bewoordingen worden gebruikt en ziet het er gelijk een stuk professioneler en betrouwbaarder uit.

Begrijp me goed, er zijn presentatoren die echt geweldig kunnen improviseren en zonder autocue in één keer de boodschap perfect overbrengen, misschien ben jij zelfs wel zo iemand, maar met een beetje voorbereiding kan de combinatie van goede spreker en autocue een middelmatige video veranderen in een fantastische video.

Wil jij een autocue-topper worden? Lees dan nu mijn 10 tips!

Tip 1. Schrijf zelf je script

Doordat je zelf het script voor de autocue schrijft zit de tekst beter in je hoofd en maakt het voor jou veel makkelijker om het later van de autocue te lezen. Krijg je toch een kant en klare tekst aangeleverd, vraag dan of je de tekst mag omzetten naar jouw eigen woorden. Hierdoor maak je er echt jouw eigen tekst van met woorden die je zelf ook gebruikt.

Tip 2. Gebruik spreektaal, geen schrijftaal

Geschreven taal is anders dan gesproken taal. Wanneer je jouw boodschap goed op video wil overbrengen gebruik dan spreektaal. Dit zorgt er ook voor dat je de boodschap echt aan de kijker vertelt en niet opleest. Ben je klaar met schrijven van je tekst? Kijk er dan nog eens kritisch naar en lees de tekst hardop voor aan jezelf. Loopt een zin niet echt lekker wanneer je hem uitspreekt? Pas hem dan aan naar hoe jij de zin zou vertellen tegen iemand, zonder dat je de strekking van de zin veranderd.

Schrijf je tekst in gewone tekens en niet in allemaal hoofdletters, dit leest het prettigst. Je kunt wel bepaalde (delen van) woorden in hoofdletters schrijven als hulpmiddel voor waar je de klemtoon in een zin moet leggen. Afhankelijk van welke software je gebruikt voor de autocue kan je in plaats van hoofdletters ook woorden dikgedrukt maken of een andere kleur geven.

Schrijf woorden en getallen voluit. 1.021 wordt dus duizendéénentwintig en z.s.m. wordt dus zo spoedig mogelijk. Tenzij een afkorting ook echt als afkorting uitspreekt, zoals bijvoorbeeld ANWB. Wanneer je woorden niet voluit schrijft gaat de tekst op de autocue te snel en kun je het niet bijhouden. Dit is omdat het geschreven woord als afkorting veel korter is dan het woord voluit uitgesproken.

Tip 3. Oefenen, oefenen en oefenen

Je kunt al deze tips uit je hoofd leren, maar vervolgens voor de camera staan en ze allemaal zomaar toepassen is hele andere koek. Je kunt daarom nooit te vaak oefenen. Laad de tekst in de autocue en oefen eerst een aantal keer droog (zonder dat de camera aanstaat). Wanneer je aan de tekst gewend bent geraakt en zonder versprekingen hebt opgelezen zet dan de camera aan. Ging het ook goed met de camera aan? Bekijk jezelf dan eerst terug op beeld. Zo kun je goed zien hoe je boodschap overkomt op beeld en wat je nog kunt verbeteren. Herhaal dit proces net zolang tot je een versie hebt waar je helemaal tevreden over bent.

Tip 4. Passie en energie

Creëer passie in je verhaal door energieker te zijn. Video zorgt ervoor dat jouw energielevel wordt afgevlakt. Wat er in het echt ‘over the top’ uitziet, ziet er op video juist fantastisch uit. Dus laad jezelf op en zet een tandje bij in je emoties en wordt meteen interessanter en aantrekkelijker om naar te kijken.

Tip 5. Glimlach

Vergeet niet te lachen. Lachen is de eenvoudigste manier om verbinding te maken met de kijker. Op zijn minst aan het begin en aan het einde van je verhaal is een lach echt een must. Ook tijdens je verhaal (bij bijna alle onderwerpen) kun je gerust glimlachen alsof je een grappig verhaal aan het vertellen bent. Een lach zorgt voor een positieve uitstraling die boeiend is om naar te kijken. Er zijn natuurlijk ook onderwerpen te bedenken waar een lach niet gepast is, beperk je (bescheiden) glimlach dan alleen tot het begin en einde van je verhaal.

Tip 6. Oogcontact

De magie van de autocue is dat je rechtstreeks in de camera kunt kijken, waardoor de illusie ontstaat dat je rechtstreeks oogcontact maakt met de kijker. Maak dus ten volle gebruik van dit voordeel door niet weg te kijken van de camera. Door oogcontact te blijven houden betrek je de kijker meer in je verhaal. Wegkijken van de camera zorgt er ook voor dat je ongeïnteresseerder overkomt.

Tip 7. Non-verbale communicatie

De juiste gezichtsuitdrukkingen en handgebaren zijn cruciaal om jouw boodschap goed over te brengen. Ontspan… niets is zo afleidend voor een kijker dan kijken naar iemand die compleet bevroren is en waarvan alleen de lippen bewegen. Gebruik gebaren en gezichtsuitdrukkingen om je woorden kracht bij te zetten, beklemtoon belangrijke punten om te benadrukken dat je gepassioneerd bent over wat je zegt en beweeg je hoofd terwijl je spreekt, maar niet te veel!

Tip 8. Spreek tegen 1 persoon

Of je video nu door één of 10 miljoen mensen bekeken wordt, spreek altijd de individuele kijker aan. Het is dus altijd ‘jij’ en niet ‘jullie’. De insteek is om te verbinden met het individu alsof je het alleen tegen hem/haar hebt.

Tip 9. Beeld je in dat je tegen een bekende praat

Een verhaal vertellen met emoties en gevoel tegen een bekende kunnen we allemaal wel. Vertellen met emotie en gevoel tegen een niet levend iets zoals een camera is een stuk lastiger. Wat helpt is om jezelf in te beelden dat je tegen die ene bekende van je praat. Lees daarbij niet gewoon droog de woorden van de autocue op, maar vertél echt je verhaal.

Tip 10. Ontspan en geniet

Je staat voor de camera, felle lampen schijnen in je gezicht, je denkt aan alle tips en focust je op de tekst die komen gaat. De meeste mensen spannen (onbewust) heel veel spieren aan in dit soort momenten van stress en concentratie. Doe dit vooral niet! Mensen zien meteen dat je heel gespannen staat en dat leidt erg af van je boodschap. Bovendien verandert je spraak ook als je zo gespannen bent. Schud lekker alles spanning uit je lijf, zorg dat je in een comfortabele houding staat of zit en vertel lekker relaxed je verhaal.

Er is eigenlijk ook niets om gespannen over te zijn. Tenzij je een live-uitzending doet kan je altijd weer opnieuw beginnen als je een foutje maakt of er een lamp omvalt bijvoorbeeld. Bovendien, al zou het live zijn, kleine versprekingen maken mag best, dat maakt je ook menselijk en prettiger om naar te kijken. Zodra het te gepolijst er uitziet krijgt het iets robotachtig en maakt het je afstandelijker.

  –>  Wil je meer informatie over het professioneel laten inzetten van een autocue of maken van een video? Neem dan contact met mij op. 

Geen reactie's

Geef een reactie