5 tips voor het schrijven van een geweldig script voor jouw uitlegvideo

5 tips voor het schrijven van een geweldig script voor jouw uitlegvideo

Je weet echt wel dat een uitlegvideo niet alleen bestaat uit leuke getekende karakters. Voordat er ook maar enige bewegende animatie aan te pas komt, is er veel tijd en aandacht gestoken in een krachtig onderliggend verhaal. Maar hoe schrijf je een krachtig script dat de aandacht vasthoudt? Deze 5 tips helpen je op weg naar het schrijven van een geweldig script voor jouw uitlegvideo.

Tip 1: Klassieke filmscriptstructuur

Elk beroemd Hollywood filmscript volgt dezelfde basisstructuur, dus waarom jouw video niet? Door deze structuur toe te passen, weet je zeker dat jouw script net zo aantrekkelijk wordt als de Hollywoodfilms dat zijn voor het grote publiek.

De klassieke filmscriptstructuur is gebaseerd op 3 stappen: een begin, een midden en de conclusie. In een script voor een uitlegvideo blijven deze stappen hetzelfde, maar wel met kleine aanpassingen:

Stap 1. “Wat”

Het eerste wat je script moet uitleggen is “wat” het probleem van je doelgroep is dat jouw product of dienst oplost. Dit zal onmiddellijk de aandacht van je doelgroep trekken en ervoor zorgen dat ze de video helemaal af willen kijken. De ‘wat’ is de reden waarom mensen op zoek zijn naar je uitlegvideo, dus dit moet van meet af aan duidelijk zijn.

Stap 2. “Hoe”

Zodra het probleem geïdentificeerd is, moet je duidelijk maken “hoe” jouw product of service dat probleem gaat oplossen. De oplossing moet zo eenvoudig en direct mogelijk worden uitgelegd. De doelgroep moet het gelijk snappen, er is dus geen ruimte om te veel op de details in te gaan of te veel reclame voor jezelf te maken.

Stap 3. “Waarom”

Ok, nu weet de kijker hoe ze hun probleem kunnen oplossen. Maar heel veel andere bedrijven met soortgelijke producten en diensten kunnen dit ook. Je moet daarom vertellen waarom ze jóu, in plaats van de concurrentie, moeten kiezen. Nu is er de ruimte in de uitlegvideo om reclame voor jezelf te maken, omdat hier de eigenschappen, voordelen, etc. van jouw product of dienst uitgelegd worden.

Soms zijn de “hoe” en “waarom” min of meer hetzelfde en overlappen ze elkaar of ze zijn eigenlijk hetzelfde, maar dat is prima. Of ze nu gelijk zijn aan elkaar of elkaar overlappen, mijn advies is om niet door de hele video heen te verkoperig te zijn: bewaar het verkoopgedeelte voor het einde.

Probeer daarnaast altijd zo nauwkeurig mogelijk de klassieke filmscriptstructuur te volgen. Het is een beproefd recept waar vrijwel iedereen in de wereld al bekend mee is. Die vertrouwdheid werkt in je voordeel omdat mensen onbewust kunnen anticiperen op hoe je video gaat verlopen. Daardoor kunnen ze zich beter richten op wat voor jou het belangrijkste is, de boodschap rondom jouw onderneming.

Bekijk hoe ik het klassieke filmscript hebben toegepast in mijn eigen uitlegvideo

Tip 2: Hou het kort

Hoe langer een video is, hoe kleiner de kans dat mensen hem helemaal afkijken. Uit onderzoek blijkt dat: 85% van de mensen een video van 30 seconden helemaal afkijkt, terwijl slechts 50% van de mensen dat doen bij een video van maximaal 2 minuten. Al is dat nog steeds een behoorlijk aantal. Maar hoe langer een explanimation boven de 2 minuten duurt hoe sneller het aantal mensen die hem helemaal bekijkt afneemt!

Dus, wat is nu de les voor jouw script? Simpel: Hou het kort!

Het script bepaalt de lengte van een explanimation, maar hoe weet je hoe lang jouw script in videominuten is? Makkelijk: 160 woorden is gelijk aan ongeveer een minuut op video. Ik adviseer altijd zo’n 240 woorden: dat is 90 seconden aan video. Genoeg tijd om je product of dienst uit te leggen zonder dat te veel mensen interesse in je verhaal verliezen.

 

Tip 3: Get straight to the point

Je hebt al geleerd dat een explanimation kort genoeg moet zijn om jouw product of dienst snel en duidelijk uit te kunnen leggen voordat de kijker zijn interesse verliest.

Nu nog een belangrijke tip: Hou het simpel! Probeer niet alles over je bedrijf uit te leggen in een script van 2 minuten. Get straight to the point, en neem de tijd om goed na te denken over wat belangrijk is in je video en wat niet.

And don’t worry: later, wanneer de kijker echt geïnteresseerd is in je product of dienst, heb je ruim de tijd in detail te treden over je product of dienst (met telefonisch contact, brochures, blogartikelen, andere video’s, je website, etc.).

 

Tip 4: Richt je op je doelgroep

Het belangrijkste om je te realiseren bij een explanimation is dat je hem maakt voor jouw doelgroep en hoe het hen kan helpen bij het oplossen van hun problemen. Probeer je doelgroep niets te verkopen, maar laat zien dat jij ze echt kan helpen bij hun problemen. Alleen dan wek je werkelijk vertrouwen in je merk en zullen ze bij jou kopen.

En let op: als je video’s de hele tijd gaan over de eigenschappen van je product of dienst, terwijl de problemen van je doelgroep over het hoofd worden gezien, kan dat je veel conversiemogelijkheden kosten. Met andere woorden, de oplossing van het probleem van de doelgroep moet altijd centraal staan. Het is de associatie tussen die oplossing en jouw merk dat potentiële klanten dieper in je sales funnel krijgt.

Deze uitlegvideo voor doven en slechthorenden is een goed voorbeeld van het direct richten op de doelgroep en het oplossen van hun probleem.

Tip 5: Gebruik een duidelijke Call-To-Action

Tot slot, vergeet niet om in je script te zetten wat je wilt dat de kijker moet doen nadat hij je video heeft bekeken. Van het downloaden van een app of een brochure, het bezoeken van de website tot het delen op social media, de call-to-action moet heel duidelijk en direct zijn.

Gebruik geen meerdere call-to-actions in dezelfde video! Gebruik er echt maar één, en zorg ervoor dat deze eenvoudig en duidelijk is. Meerdere call-to-actions zaaien alleen maar verwarring die afbreuk doen aan je inspanningen of, nog erger, helemaal geen effect hebben.

Wanneer jouw marketingstrategie toch meerdere call-to-actions vereist, kun je altijd meerdere versies maken van de explanimation, met elk hun eigen oproep. Je kunt dan de verschillende versies gebruiken in verschillende campagnes of een A/B-test uitvoeren om te kijken welke succesvoller is.

Er zijn nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het schrijven van een script:

  • Vind de juiste toon: Je doelgroep in gedachte houden betekent meer dan alleen denken aan de oplossing die ze zoeken voor hun probleem. Het gaat er ook om om te weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen, hun leeftijd en hun achtergrond. Dit zal je allemaal helpen om de juiste toon te bepalen die je video moet hebben. En dat heeft weer invloed op de sfeer, voice-over, karakters, tempo en dialoogtype voor het hele script.
  • Probeer eens een beetje humor: Misschien is het je opgevallen dat veel bedrijfsvideo’s die de laatste jaren viral zijn gegaan, grappig van aard zijn. Dat is geen toeval. Onderzoek heeft aangetoond dat grappige content meer wordt gedeeld dan serieuze content. Als je een onverwacht grappige invalshoek voor je bedrijf kan vinden, moet je zeker proberen dit in je script op te nemen. Onthoud echter wel dat je niet per se grappig hóeft te zijn. Als je een grappige invalshoek kunt vinden mooi, maar ga het niet forceren.
  • Benoem voordelen, geen eigenschappen: Je weet inmiddels dat je niet moet proberen te verkopen. Een goede manier om dat te doen is om te praten over de voordelen van je product of dienst, niet over de eigenschappen ervan. Hoewel het misschien verleidelijk is om te praten over hoe technisch geschikt jouw product is, kan dit averechts werken. Dus in plaats van het te hebben over een 60 inch HD-scherm, heb je het over een grote tv waar de hele familie omheen kan zitten. Zie je het verschil? Het eerste is slechts een op zichzelf staand feit, het tweede is een uitnodiging aan de klant om zichzelf in de situatie in te beelden.

Ik adviseer altijd om een script voor een uitlegvideo door een professional te laten schrijven. Een professional begrijpt het scriptproces en de cinematografische waarde echt. Maar als het budget dat niet toelaat kan je altijd eerst zelf een begin maken van je script met deze tips.

  –>  Wil je meer informatie over het professioneel laten maken van een uitlegvideo of een script? Neem dan contact met mij op. 

Geen reactie's

Geef een reactie