7 Tips voor het maken van een goede video

7 Tips voor het maken van een goede video

Een video maken lijkt soms zo makkelijk, maar er komt toch een hoop bij kijken. Gelukkig kun je met een goede voorbereiding en veel oefenen goede video’s maken. Benieuwd naar hoe je dit doet? Lees dan snel mijn tips.

Tip 1. Voorbereiding

Denk van te voren goed na over wat je precies wilt communiceren met je video en schrijf een stappenplan/script. Denk na over wat de kernboodschap is en hoe je jouw boodschap het beste naar beeld en geluid kunt vertalen. Bedenk ook welke mensen je nodig hebt in de video en schrijf alle teksten die gezegd moeten worden uit, let hierbij wel op dat je niet in schrijftaal maar in spreektaal schrijft.

Tip 2. Apparatuur

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met videofunctie in zijn/haar zak/tas zitten, dus je hebt alles in huis om te beginnen, zou je denken. Voor sommige gevallen is dat ook zo en kun je prima je telefoon gebruiken om een video te maken, de beeldkwaliteit van sommige telefoons is echt verbluffend en de technieken worden elk jaar steeds beter. Maar denk goed na over welke apparatuur je gaat gebruiken in jouw situatie. Wil je ook het geluid gaan gebruiken dat je tijdens het filmen opneemt dan kan je beter gebruik maken van andere apparatuur.

Waar de beeldkwaliteit van de meeste telefoons overdag prima is, is het grootste probleem het geluid. De standaard microfoon van de meeste telefoons (en zelfs professionele camera’s) is erg slecht. Om dat probleem te verhelpen zal je gebruik moeten maken van een aparte externe microfoon. En goede externe microfoons passen vaak niet op elke camera, laat staan telefoons.

Camera

Er is een ruime keuze aan videocamera’s en zelfs een nog ruimere keuze in andere apparaten die ook kunnen filmen (fotocamera’s, telefoons). Maar uit al deze camera’s wat is nu de beste keuze?

Voordat je een (dure) camera aanschaft is het verstandig om te bedenken hoe vaak je video’s wilt gaan maken. Wanneer je van plan bent om slechts een paar keer per jaar dit te gaan doen dan is het wellicht verstandiger om een camera (en alle andere apparatuur) per keer te huren. Laat je dan door de verhuurder goed informeren over welke camera en apparatuur in jouw situatie het beste geschikt is.

Ben je van plan om vaker video’s te maken of wil je graag een camera op elk gewenst moment beschikbaar hebben, dan is het verstandig om te kopen. Het is moeilijk om een algemene aanbeveling te geven omdat iedere situatie weer anders is, maar let bij het kopen van een camera in ieder geval op de volgende dingen.

  • De camera moet full HD (1920×1080 pixels) kunnen filmen
  • Er moet een externe microfoon op aangesloten kunnen worden
  • Er moet een koptelefoon op aangesloten kunnen worden
  • Er moet een lamp op bevestigd kunnen worden
  • De beelden moeten op een geheugenkaart opgeslagen worden


Geluid

In de meeste gevallen is de interne microfoon van een camera van te slechte kwaliteit en heb je echt een externe microfoon nodig. Ook deze microfoons heb je in verschillende merken en uitvoeringen. Hieronder leg ik in grote lijnen de verschillen uit.

Heel algemeen genomen heb je 2 verschillende uitvoeringen:

  • Microfoon die je op je camera aansluit en het geluid direct onder het beeld opneemt
  • Microfoon die je niet op je camera aansluit en het geluid afzonderlijk van het beeld opneemt

Als niet professioneel filmer wil je eigenlijk altijd gaan voor de eerste optie waarbij je de microfoon aansluit op de camera en het geluid direct onder het beeld wordt opgenomen. De tweede optie wordt vooral gebruikt door professionals omdat je bij dergelijke microfoons heel veel instelmogelijkheden hebt en daardoor kwalitatief het beste geluid opneemt, mits je weet wat je aan het doen bent. Daarbij komt nog een keer dat je dus het beeld en het geluid afzonderlijk van elkaar hebt opgenomen en dien je beide zelf weer synchroon onder elkaar te krijgen in de montage.

Van de microfoons die je op je camera aansluit en het geluid direct onder het beeld opnemen heb je grofweg de volgende 3 soorten:

  • Externe cameramicrofoon
    • Voordelen : Relatief goedkoop, makkelijk en snel te gebruiken en mee te nemen, bevestig je op de camera, microfoon is niet zichtbaar in beeld
    • Nadelen : Gevoeliger voor omgevingsgeluiden, pakt vooral het geluid uit de richting waar je de camera op richt (kan ook een voordeel zijn), hoe verder je van de geluidsbron staat hoe zwakker het geluid wordt
  • Handheld microfoon (bedraad of draadloos)
    • Voordelen : Relatief goedkoop, minder omgevingsgeluid, je kunt goed, snel en makkelijk het geluid opnemen van verschillende of wisselende geluidsbronnen (gesprekken met verschillende mensen bijvoorbeeld)
    • Nadelen : Zichtbaar in beeld, je hebt iets in je hand
  • Dasspeld microfoon
    • Voordelen : Je hebt niets in je hand, neemt altijd goed het geluid op van de persoon die hem draagt, minder opvallend in beeld
    • Nadelen : Relatief duur, je hebt voor ieder persoon een aparte microfoon (en ontvanger) nodig


De meeste camera’s hebben ook de mogelijkheid om een koptelefoon aan te sluiten. Maak hier gebruik van! Door een koptelefoon aan te sluiten en deze op te zetten, hoor je welk geluid er binnenkomt op de camera en hoor je ook direct wanneer er iets mis is. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan als bijvoorbeeld de microfoon per ongeluk uit stond en je dus wel beeld maar geen geluid hebt.

Licht

Het belang van goede verlichting bij het filmen wordt door veel mensen onderschat. Houd er rekening mee dat op beeld alles veel donkerder is dan in het echt, dit komt doordat het menselijk oog veel gevoeliger is voor licht dan de lichtsensor in de camera. Wij mensen kunnen bijvoorbeeld (na enige gewenning) best redelijk zien in het bijna donker, terwijl een camera dan helemaal niets waarneemt en alleen zwart beeld geeft. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door zelf lampen te gebruiken tijdens het filmen.

Lampen zijn er ook weer in diverse uitvoeringen en prijzen. Belangrijk is dat je tenminste één lamp hebt die je op/aan de camera kunt bevestigen. Ook een zogenaamde ‘licht diffuser’ is goed om te hebben. Dit is een ‘papiertje’ of ‘plasticje’ die je voor de lamp bevestigd en zodoende het licht spreidt. Hierdoor heb je niet een geconcentreerde lichtbundel maar wordt het licht natuurlijker en gelijkmatiger verdeeld.

Ga je filmen in een studiosetting dan heb je aan 1 lamp niet genoeg. Sowieso zijn er meer dingen waar je rekening mee moet houden in een studiosetting. Het wordt te veel en uitgebreid om al deze dingen hier te bespreken. Denk je erover om video’s in een studio te gaan maken laat je dan van te voren goed adviseren (door ons) alvorens je begint.

Montage

Ook aan verschillende montageprogramma’s is er geen gebrek. (Windows movie maker, Final Cut, Adobe Premiere, Sony Vegas, Pinnacle Studio, etc. etc.) De verschillende programma’s lopen nogal uiteen in functionaliteit, gebruikersgemak en prijs. Ook zijn er verschillende gratis montageprogramma’s online te vinden.

Ben je van plan om een enkele keer een video te maken dan is een gratis programma een prima oplossing. Ben je echter van plan op regelmatige basis video’s te maken dan is het sterk aan te bevelen om te investeren in een betaald programma (Adobe Premiere Pro, PC & Mac of Final Cut Pro, Mac) Er zijn op Youtube genoeg instructievideo’s te vinden die je op weg helpen met het gebruik van deze programma’s. Echt goede online cursussen monteren (en vele andere onderwerpen) vind je op www.lynda.com. Hier wordt met duidelijke video’s stap voor stap uitgelegd hoe specifieke montageprogramma’s werken. Let wel op dat al het materiaal alleen in het Engels beschikbaar is.

Statief

Om mooie stabiele beelden te maken is een statief onmisbaar. Over het algemeen genomen kun je stellen dat hoe duurder een statief hoe steviger deze staat en hoe robuuster de materialen zijn. Kijk ook vooral naar de grootte en het gewicht van je camera, hoe groter en zwaarder de camera hoe steviger het statief moet zijn. Voordat je een statief online aanschaft, ga vooral met je camera naar een fysieke winkel en probeer verschillende modellen met jouw camera erop even uit, zo weet je zeker dat je een statief koopt dat stevig genoeg is.

Tip 3. Ken je apparatuur

Wanneer je al je apparatuur hebt is het belangrijk om goed te weten hoe alles werkt voordat je daadwerkelijk begint met filmen. Zeker wanneer je andere mensen gebruikt in je film is het erg vervelend als je staat te klungelen met je apparatuur. De belangrijkste dingen om te weten zijn:

  • Hoe zet ik de apparatuur (camera, microfoon, lamp) aan en uit?
  • Hoe moet ik de apparatuur op elkaar aansluiten? (waar plug je de microfoon in, waar bevestig je de lamp aan)
  • Hoe stel ik de witbalans in?
  • Waar zit de opnameknop van de camera?
  • Hoe bekijk ik de beelden terug?

Tip 4. Oefenen oefenen oefenen

Zoals met bijna alle dingen in het leven word je er beter in naarmate je veel oefent, dit geldt ook voor het maken van video’s. Als je nog onzeker bent over je filmvaardigheden oefen dan gewoon een aantal keer met het filmen voordat je aan je echte project begint. In het begin zal alles nog erg stroef gaan en moet je over alles nadenken wat je doet, maar je zult merken dat je van je fouten leert en steeds meer mogelijkheden ziet om mooie en interessante beelden te maken.


Tip 5. Doe inspiratie op

Het internet staat bomvol met video’s, dus doe vooral inspiratie op uit de video’s van anderen. Natuurlijk begin je te kijken naar wat jouw concurrentie voor video’s heeft, neem dan vooral de sterke punten van hen over en verbeter de zwakker punten in jouw eigen video. Maar kijk ook vooral verder, er zijn zoveel leuke en goede video’s te vinden, deze kunnen allemaal als inspiratiebron voor jouw video dienen. Maar behoed jezelf wel voor het 1 op 1 kopiëren van andermans video, inspiratie opdoen is prima maar maak er wel echt jouw werk van.

Tip 6. Neem de tijd

Het maken van een video kost tijd, veel tijd. Verkijk je hier niet op. Het is niet ongebruikelijk dat je voor een video van slechts 5 minuten een volledige werkdag bezig bent. Begin je net met filmen dan kan dit zomaar 2 tot 3 keer zo lang duren. Je zult merken dat wanneer je een aantal video’s hebt gemaakt de dingen sneller gaan en je ook efficiënter gaat werken.

Tip 7. Wees kritisch

Kijk kritisch naar je video voordat je hem daadwerkelijk de wereld instuurt. Zodra je eenmaal iets op internet hebt gezet is het moeilijk (zo niet onmogelijk) om het er weer definitief van af te halen.

Toegevoegde waarde

Het gebruiken van video is slechts een communicatiemiddel, geen doel op zich. Hiermee wordt bedoeld dat je niet een video moet maken omdat je het leuk vindt of omdat anderen dat ook doen, maar omdat het inzetten van video van toegevoegde waarde is voor jouw doelgroep. Stel jezelf dus altijd deze 2 vragen bij het bekijken van jouw video:

  • Hoe is de video van toegevoegde waarde voor mijn doelgroep?
  • Wat zou ik (redelijkerwijs) aan de video kunnen veranderen om nog meer van toegevoegde waarde te zijn?


Kwaliteit

Wees niet alleen kritisch op de inhoud van de video maar ook op de vorm. Mensen verwachten tegenwoordig een bepaalde kwaliteit in video’s, zeker als jouw diensten/producten van goede kwaliteit zijn mogen jouw video’s niet in kwaliteit onderdoen. Grote kans dat als je een knullig ogende video op het internet zet, mensen jou ook als minder betrouwbare organisatie gaan zien. Het is dus erg belangrijk dat jouw video de juiste uitstraling heeft. Nu hoeven het zeker geen Hollywoodproducties te zijn, maar stel jezelf wel altijd de vraag:

  • Komt de kwaliteit van mijn video minstens overeen met de kwaliteit waar ik voor sta?


Video zelf maken of door een professional

Wees ook kritisch in of je zelf een video maakt of dat je dat uitbesteed aan een professional. Realiseer je dat zelf een video maken veel tijd en dus ook geld kost, daarbij wil je een video van een bepaalde kwaliteit hebben. Bedenk dus goed of in jouw geval het de investering waard is om zelf een video te maken.

Ga je zelf aan de slag met video’s maken dan helpen deze je tips je goed op weg. Heel veel succes het gaat je zeker lukken!

Wil je liever jouw video’s over laten aan een professional neem dan nu contact met ons op.

Geen reactie's

Geef een reactie